Královna sportu


Mistrovství ČR mužů a žen v atletice, které se nedávno uskutečnilo v Plzni vzbudilo divácký zájem, přestože současně probíhalo i fotbalové EURO 2004. Výběr termínu byl sice diskutabilní i z hlediska atletických kritérií, ale nakonec všechno dobře dopadlo a příznivce sportu neodradil od návštěvy vrcholného klání ani páteční termín. Snad to bylo i tím, že mnozí měli ještě v paměti zdařilé mistrovství pořádané v Plzni před čtyřmi roky.
I letošní vrcholný atletický svátek byl divácky atraktivní. Nové vedení AK Škoda dokázalo nejen udržet, ale často i překonat úroveň nastavenou minulými organizátory. Na stadionu se objevili známí sportovci, podali velmi dobré výkony a v mnohých disciplinách strhli diváky ke skutečně bezprostřední a vřelé účasti na své radosti z podaného výkonu. Již druhé velmi úspěšné mistrovství v Plzni organizované zcela odlišným teamem svádí k domněnce, že přímo plzeňský génius loci má v sobě i kus atletiky. Bude jen dobré, když si toho všimnou i naši zastupitelé na radnici a ještě o trošičku více tuto složku „plzeňského ducha“ podpoří.
Atletika totiž patří ke sportům, které kultivují nejen vlastní sportovce, ale i diváky. Na tribunách se v kulturním projevu setkávali přátelé z dávných dob vlastního atletického působení i jen prostí fandové. Přišli oblečeni do občanských svršků, a neměli ani zmalované tváře. Přesto sportovce radostně povzbuzovali a na stadionu vytvořili opravdu skvělou atmosféru. Nakonec ze stadionu odcházeli, aniž si toho všimla policie. Královna sportu si v Plzni obhájila právo na svůj titul.

ZPĚT na Rozličné texty