Privatizace politických stran


Nedávno nás upoutala zpráva o rozsáhlém ozbrojeném útoku narkomafie na policii v Mexiku. Provedla ho organizace La Familia, která úspěšně podniká, chová se tržně, vykazuje zisk. Její konání však není legální.
I v naší společnosti označujeme za mafie některé nezřetelně identifikované, ale dobře organizované skupiny. Jsou úspěšné, chovají se tržně a mají vysoké zisky. Rozlišujeme dvě takové skupiny. O jedné jsme ujišťováni, že koná nezákonně a policie ji stihá – jako v tom Mexiku. Projevy působení té druhé skupiny se jeví jako nezákonné jen některým občanům a policie vůči ní výrazně nekoná. Čtenáře napadne, že mám na mysli podnikatele, kteří chytře privatizovali velké majetky. Nemám ale na mysli jen ty. Zalíbilo se mně hodnocení jednoho plzeňského politika, který upozornil na probíhající privatizaci politických stran. Od privatizace majetku se liší v tom, že majetek privatizovali občané relativně nemajetní, ale „informovaní“, abych nepoužil nějaké hanlivé označení. Politické strany si k rozšíření svého podnikání privatizují ti, kteří už velký majetek, resp. finanční prostředky mají. Tak alespoň chápu nedávnou zprávu o sponzorování stran a o nakupování poslanců našeho parlamentu.
Uplácené strany konají dle přání podnikatelů, jinak by přece v tržním hospodářství podnikatelé nemrhali svým ziskem. Hle, jak chytře a bez výrazného prolití krve dovedou bránit a rozšiřovat své zisky naši podnikatelé. Přejme jim v tom úspěch, abychom se nedočkali toho, že změní metody a své zájmy si budou prosazovat zbraněmi jako ti mexičtí mafiáni.

ZPĚT na Rozličné texty