Do nového roku


Je tradicí, přát si navzájem jen to nejlepší, bez ohledu na to, se kterou politickou stranou sympatizujeme. Taková bude situace i na počátku roku 2017. Ten rok však bude volební a ať dopadnou volby jakkoliv, národ opět si bude již předem naříkat, jak moc je rozdělen. Budeme to svádět na politiky, že oni to mají na svědomí, protože nás málo sjednocují. Je to ale jen naše výmluva. Není přece nic divného, že každý máme svoji vlastní přirozenou představu o tom, co je dobré a co je správné. Politické strany nás spíše spojují, protože po volbách se strany spojují bez ohledu, jak se svojí ideologií lišily, jen aby se jim dobře vládlo, takže i sobě protivné voliče vlastně spojují. Ani prezident nás nerozdvojuje tak, abychom se tím mohli znepokojovat. Někdo jeho chování přehlíží, jiný je jim nadšen nebo znepokojen úplně stejně, jako nad úrovní školství, zdravotnictví atp. Je to zcela přirozená stav. Jen existují módní vlny tu více jinde méně živené médii. Celou dobu v ČR vedle sebe přece žijí věřící v Boha a bohapustí ateisté, aniž by někdo vzpomínal, že to rozděluje národ – pro média je to prostě jen málo atraktivní problém.
Spíše to ale bude tak, že své rozpaky nad vnímáním svého vlastního života potřebujeme na někoho svést. Což není každý rok polovina nových manželství opět rozvedena bez ohledu na to, kterou politickou stranu preferují a nesvědčí to především o tom, že při svých nárocích na vládu sami nezvládáme ani to elementární společenské uspořádání? Nepřibývá nám psychicky postižených, kteří se hroutí nad tím, jak velké sousto by si rádi pro svůj život urvali a jak málo schopností k tomu mají? Ta chyba je především v každém z nás a tou chybou je naše potřeba své neúspěchy svést na někoho jiného.
Tak do toho nadcházejícího roku 2017 si přejme, abychom s tím Augiášovým chlívem začali každý nejdříve u sebe a ve své bezprostřední blízkosti. Nastavme si svoji laťku úspěšnosti jen tak vysoko, abychom stále byli nad ní, a pomine nám mnoho starostí a uleví se nejen našemu tělu, ale i naše duše bude v pohodě a radostně prožijeme nadcházející rok 2017, což všem čtenářům přeji.

ZPĚT na Rozličné texty