Neziskovky

Neziskovky po té společenské změně
Ta společenská změna započatá listopadem 1989 byla plná nejen nadějí, ale i amatérského nadšení nejen mezi občany tvořícími základ nové oficiální politické struktury, ale i mezi těmi, kteří náhlou svobodu chtěli realizovat bez politických stran, protože za jejich symbol si stále připomínali tu KSČ. Nebylo ani divné, že heslo o „nepolitické politice“ bylo chápáno jako „nestranická politika“ a mnozí oživili své aktivity v neziskových organizacích. Byli to taky amatéři, jako ti politici v politických stranách a v politických hnutích. Od stranických politiků se neziskovky lišily v tom, že se věnovaly úzké společenské oblasti, ke které měli jejich členové zpravidla blíže než straničtí politici ke svých celostátním funkcím. Tato forma politiky byla podporována i těmi, kteří vládli celé společnosti a setrvávali u toho hesla „nepolitické politiky“ alespoň jako u možné ideje.
Stát tedy neziskovky podporoval ideově i finančně. Jak čas běžel, nabývali kvalifikace jak představitelé celostátní politiky, tak i ti z neziskovek. To nadšení pro nové možnosti sice trvalo, ale přidávalo se k tomu i chytračení. Vynechám to, které bylo v celostátní politice, ale projevilo se to i v neziskovkách. Ta podpora státu, od vlády po obce, byla totiž výrazná a lákavá. Někteří promarnili tu podporu neziskovkám tím, že na její využití už nestačili pouhým nadšením. Podpora státu dostávala formální řád, a ne všechny neziskovky zvládly ten řád aplikovat. Neziskovky, kde bylo jen to nadšení, zanikly. Ty, které setrvaly s dostatečnou kvalifikací svých členů, jsou dobrým jádrem naplňování někdejší „nepolitické politiky“, ale od toho jsme Češi, abychom si i v této oblasti ve svůj osobní prospěch zachytračili.
Výrazná podpora státu lákala k výhodnému podnikání i v celostátní politice, kde přístup k penězům ve vlastní prospěch byl jinými cestami, ale byl i hojnější. Ty podnikatelské neziskovky jsou dodnes pelíšky pro výhodné funkce. Mohou být přesto nadále prospěšné, zvláště když dokáží získat donátory i mezi podnikateli – nejen od státu. To je už však oblast, ve které jsem nebyl výrazně zapojen, proto své psaní končím. Jen ještě dodám, že dotace státu mlží úspěšnost podnikání a v oblasti neziskovek jsou pohodlnějším zdrojem, než je vyhledávání donátorů mezi podnikateli.

ZPĚT na Rozličné texty