Zase něco z listopadového FCB


*Politik nemusí být filosof. Politik musí nabídnout davu působivá hesla, chce-li být úspěšný. Davu je totiž více než filosofů.
*terou demokracii máte na mysli. Tu Aténskou, tu od Bastily, lidovou, nebo jaká by se Vám zrovna hodila?
*Není třeba, aby zvítězilo Česko, ale bylo by záhodno, aby byly konečně zamezeny imperialistické choutky státu, který sotva dokáže řádně rozvíjet vlastní společnost. Tuto potřebu si sice už uvědomuje více občanů i států, ale všem zatím schází odvaha.
*Věřím, že iniciativa k Albertovu vzešla z jiných než svazáckých kruhů. Věřím, že k jejímu povolení přispěli svazáci. Vím, že letáček s výzvou k další akci nebyl nikým podepsán, jen růžička tam byla místo autora. Zapamatovali si jeho adresáti, od koho letáček dostali? Nevěřím, že perfektní policejní akce byla zorganizována ad hoc od chvíle, kdy akce na Albertově skončila a průvod se dal do pohybu, nota bene jinam než do Národní.
*Ukrajina by měla pozvat USA a případně další mocnosti, aby v Kyjevě i jinde umístily svoje vojenské základny a ty mocnosti by měly mít odvahu opřenou o ty jejich deklarace, ty základny na Ukrajině vybudovat. Strach Ruska není argumentem, který by tomu měl zabránit.
*Pamatuji dobu, kdy media byla stranická a kolem nich se sdružovali čtenáři, kteří akceptovali jejich přístup k pravdě a k životu. To až komunisti zavedli jedinou pravdu a jediný obsah medií. Dodnes to proklamativně trvá, jen tu jedinou pravdu nazýváme objektivitou. Mně velmi vyhovuje, když různá media mají svůj vlastní profil a té Tachecí se to daří v ČR PLUS zavádět. Je mně to sympatické, proto jsem rád jejím posluchačem. Jiní rádi poslouchají výkřiky z ulice, jiní čtou Právo, a tak je to podle mne správné.
*Jak se ta doba mění. V r. 1937 chtěl proti imperialistům bojovat lid a vláda nechtěla, dnes je proti imperialistické mocnosti připraven bojovat vládní představitel armády, ale lidu na FCB už je to jaksi žinantní. Jó, lid už ctí jiné hodnoty a Bohužel vláda si taky moc netroufne kdysi mravné hodnoty propagovat, protože demokratickým hlasováním vládne lid z průměrovaného houfu a ne k vedení společnosti vychovaný a silnou ideou motivovaný jedinec.
*Nesouhlas s režimem: Jó, byly časy, kdy za svojí představou o životě mnozí ze své rodné země utíkali i přes značná rizika, že při tom přijdou a život, a taky se to tak stávalo. Dnes mají hranice otevřené a ani je nenapadne utéct ze svého teplého pelechu, na který si stačí nanejvýš stěžovat.
*„Jsme ve válce“, protože už si uvědomujeme, jak mnoho forem má dnešní válka. Kam se hrabe doba, kdy nám zněla v uších jen „studená válka“. Současně fungujících forem války je dnes mnoho a zařazení do takového komplexu třeba i drobný prvek armádní, je na umu politickém. Může se to mnohým nelíbit, jsou to ti, co za svůj postoj k problému nemají zodpovědnost, proto jejich postoj i k tomuto problému je tak snadný.

ZPĚT na Rozličné texty