Plzeň gamblerská


Plzeň konečně připravuje vyhlášku omezující gamblerství především u hracích automatů. Mohla sice omezovat gamblerství mnohem dříve, a dokonce hned několika způsoby, ale odvahu dostala až nyní, když si problému konečně všímá i vládní legislativa. Rozhodování ale nemá snadné, neboť váží zisk z hracích automatů i přízeň podnikatelů žijících z gamblerství na jedné straně a sociální dopad na nemalou skupinu svých občanů na straně druhé.
Tak jak je čím sál zřetelnější chaos ve vládnutí naší společnosti, tak se stává stále zřetelnější potřeba aktivit občanských. Občané si uvědomují, že do zisků z hracích automatů přicházejí peníze nejen ze sociálních dávek, ale i přímo z krádeží. Občanskou iniciativu podněcují i politické strany, které ve svém programu mají potlačování gamblerství. Nedávno si proto v plzeňské kavárně mohli popovídat občané o tom, jak i mnohé stávající herny jsou provozovány v rozporu se zákonem, jak mocné jsou podnikatelské skupiny založené na zisku z gamblerství, jak k omezení heren nejsou využívány možnosti plynoucí s ochrany veřejného pořádku, atp.
Je s podivem, že vládě nevadí, že v ČR je 267 kasin (Rakousko 12, Francie 30), a že za rok je jen v hracích automatech utraceno více než sto miliard korun. V samotné Plzni máme 1023 výherních hracích přístrojů a 2002 videoloterijních terminálů. Gamblery nechtějme jen vystrčit na okraj města do jakéhosi plzeňského „Las Vegas“. Ten problém je třeba řešit z hlediska sociálního a vůbec ne z hlediska svobody podnikání. Nezajistí-li to zvolení zastupitelé, bude to dalším motivem pro občanské aktivisty, a ta jejich reakce nemusí být pokojná.

ZPĚT na Rozličné texty