Čestné občanství Gottovi


Vážená paní redaktorko Veselá, rád reaguji na Náhlíkovu výzvu ve věci projevení stanoviska ke Gottovu čestnému občanství. Nerad bych ale překročil Deníkem tolerovanou vlastní publikační mez, a proto svůj názor jen přidávám k podkladům, které snad Vy komplexněji zpracováváte. Tam se uvedení svého jména nebráním.

Udělení čestného občanství města pokládám za vysoké ocenění, jehož hodnota by neměla být ředěna udělováním titulu osobnostem jen populárním. Na to ostatně pamatovalo město Plzeň i ve svém statutu, kde stanovilo, že toto nejvyšší osobní vyznamenání se uděluje osobě, „která se významnou měrou zasloužila zejména o rozvoj města, jeho vzhled, propagaci či pověst.“
Nedovedu si představit důvodovou zprávu pro nezbytné usnesení ZMP, která by splnění této podmínky pravdivě vyjadřovala. Rozvoji či vzhledu města zpěváci evidentně nepřispívají. Karel Gott nezpívá jen ve svém rodném městě, aby snad tak do „svého“ města lákal audiovizuální producenty. Taky si nevzpomínám, že by Karel Gott na svých koncertech v úvodu (lživě) propagoval: „Takových jako já je v Plzni několik tuctů, jen přijeďte do Plzně, a zažijete neslýchané“ nebo použil i nějaký střízlivější slogan propagující město. Nic takového se dosud nekonalo. Nepopírám, že město Plzeň nabývá na pověsti kulturního města, a to i v oblasti, která je blízká kultuře presentované zpěváky populárního žánru, ale že by se na této pověsti města podílel především Karel Gott, to si opravdu nemyslím. Přes veškeré výhrady k vedení města, přisoudil bych tuto zásluhu spíše organizacím města, než Karlu Gottovi.
Bude-li uděleno četné občanství města Karlu Gottovi, bude to jen dalším dokladem toho, že město nectí zásady, které si samo do svého statutu zakotvilo, a to je bída této kauzy.

Takový článek bych k té kauze napsal do Plzeňského deníku, kdybych v září neměl již dva články publikované.
Zdraví Vás Ctibor Fojtíček z Plzně.

Hlavní text byl nadepsán "Jak si zasloužit občanství" a s mým jménem publikován v P.D. 1.10. 2009.

ZPĚT na Rozličné texty