Mé vybrané texty o imigraci


Mé vybrané texty o imigraci, publikované již v lednu t. r. v PD a průběžně na Facebooku.
Přesuny davu nejsou v historii mimořádné, neboť každé vojenské tažení a kolonizaci je možné tak chápat. Ta dnešní imigrační vlna je ale mimořádná tím, že je vítána i těmi, kdo jsou jí vystaveni. Není nám nápadné, že imigranti neutíkají do bezpečí, ale do cílené země, že tají svoji identitu a že jim schází obvyklá pokora strádajících. Náš deklarovaný humanismus je upřednostňován před racionální myslí. Nebezpečí je opomíjeno snad proto, že už dlouho se netýkalo života blízkých národů. Vznikl sice pojem „hybridní válka“, ale je málo vnímán jako válka skutečná. Jistou, již dávnou formou, jí může být hospodářský boj mezi podnikatelskými skupinami. Nyní však už nejde jen o majetek, ale přímo o lidi.
Při snadném transportu není divné, že dochází k míchání ras a národů na tradičních národních územích, a tak ta postupně mění svůj charakter. Tomu asi už není možné zabránit, takový je vývoj světa, ale dojde-li k rychlému promíšení několika odlišných kultur, má to už charakter revoluce, a ta nepřináší nic dobrého, ani když se jeví z nějakého hlediska jako pozitivní.
Řešením takové situace by mohlo být znepříjemňování a tím i brzdění procesu migrace. Musíme redukovat svoji humanitu a rychle revidovat zákony a zvyklosti vzniklé v době pozvolných změn. Naše zhýčkaná společnost už si nestojí o národní hrdost. Vše již řešíme bezduchým pragmatismem. Sotva kdo by šel hájit svůj stát, aniž by byl žoldák. Idea není ani v tom našem současném bytí. Nikoho totiž ani nezajímá limita, kam společnost směřuje, hlavně, že stále roste produkce. Nedivme se proto síle, kterou mají imigranti povzbuzovaní ideou své víry.

ZPĚT na Rozličné texty