E. Beneš se nezasloužil


O vznik našeho novodobého státu se zasloužilo mnoho významných osobností. Ze svého středu si však vybrali jen jednoho, jehož jméno mimořádným způsobem uchovali spojené s těmito zásluhami. Dnešní politici váhají, zda by právě tuto výjimečnost osobnosti TGM neměli narušit vyhlášením další osobnosti, která se taky zasloužila o stát.
Nejde o nové historické poznání, ale snad jen o nějakou účelovou proklamaci, která uráží nejen památku TGM, ale i vědomí prostého občana. Jen si namátkou vzpomeňme alespoň na ztrátu Podkarpatské Rusi, na tuhou vazbu státu k despotickému SSSR, na akceptovaný nástup komunistů k moci. To vše se událo, když byl E. Beneš v té roli, ve které se TGM skutečně zasloužil o stát. Už jen tyto vzpomenuté Benešovy „zásluhy“ natolik snižují jeho předchozí zásluhy nabyté v širším kolegiu spolupracujícím s TGM, že snaha o postavení E. Beneše na roveň TGM je neobhajitelná.
Místo účelového vyhlášení Benešových zásluh by bylo rozumnější začít konečně naplňovat aktuálnější ideu předchozího – dokonce již schváleného – vyhlášení, které se týkalo nedávného komunismu v našem státě.

ZPĚT na Rozličné texty