Akceptují diktaturu davu


Procedura schvalování rozpočtu Poslaneckou sněmovnou byla výstižným obrazem stávající formy naší demokracie. Nemáme již diktaturu jedné strany.
Silnou a rozhodující se však stává jí podobná strana, která akceptuje diktát křičícího davu. Mylně se ta strana domnívá, že takto naplňuje smysl demokracie – vůle lidu. Co na tom, že dnes je to tento lid, jindy to bude jiný lid. Naplněné rozhodnutí populistické strany sice vyhoví části společnosti, ale současně negativně postihne ty zbylé. Rozumnější se proto jeví ohledy na celou společnost, hledání jejího řádu a obecnějšího smyslu její správy. Až dle tohoto poznání je třeba rozhodovat.
To však vyžaduje nejen politickou odvahu, ale i vstřícnost k řádu, a taky i jistou pokoru. Ta je ovšem neslučitelná s módní honbou za prvenstvím a navíc je často vázána k moudrosti, a to je asi to, co mnohým politikům schází. Nezbývá než doufat, že Ježíšek bude k politikům štědrý a nadělí jim, co jim schází. Jen tak totiž společnost jejich způsob vládnutí nějak přežije.

ZPĚT na Rozličné texty