Neziskovky v únoru


Vžitý nelogicky znějící pojem „nepolitická politika“ by měl znít spíše „nestranická politika“. Měl by vyjadřovat takovou správu věcí veřejných, kde se uplatňuje vliv celé občanské společnost. Jednou její složkou jsou i Nevládní neziskové organizace (NNO). Od politických stran se liší i tím, že proti sobě nesočí. Neucházejí se ani o vládu nad celou společností, ale jen o to, aby mohly pracovat v oblasti, kterou pokládají za nedostatečně spravovanou aparátem státu. Činí tak s lidmi, kteří právě pro tu či onu specifickou oblast jsou výrazně zaujati. Tím se taky liší od stranických politiků, kteří působí v oblastech přidělených jim dle zcela jiných kritérií.
Bývalo zvykem, že v únoru dávaly neziskové organizace o sobě výrazněji vědět akcí „30 dní pro neziskový sektor“. Letos je to již 8. ročník. O jistou propagaci se staraly především takové NNO, které se stavěly do role jakýchsi střechových organizací a které často hledaly možnosti, jak vytvořit v nevládních organizacích struktury podobné státnímu aparátu. V Plzni je takovou organizací Centrum neziskových organizací Plzeň – CNOP, krajskému úřadu se snaží dělat podobného partnera asociace ANNO Pk.
Myslím si, že „zastřešování“ není typickou činností NNO. Dnes už není ve společnosti třeba ta nejzákladnější osvěta, na kterou tyto neziskovky stačily a měly tedy i svůj důvod ke své existenci. NNO nemohou být centrálně řízeny – to by ztratily svůj základní smysl spočívající v tom, že pro zvolenou oblast právě ony samotné nejlépe vědí, co kde schází, a co chce konkrétní neziskovka právě tam vykonat.
Na zcela individuální spolupráci s konkrétními NNO, bez zprostředkujícího zastřešování, si zvykl při poskytování dotací a podobných služeb i Magistrát města Plzně. Navíc v tomto „neziskovkovém únoru“ z vlastní iniciativy uspořádal školení pro ty NNO, které mají zájem využívat fondy EU v sociální oblasti, a samy v tom nemají ještě dost zkušeností. Vlastní iniciativu zřetelně projevil i Plzeňský deník několika obšírnými články o aktivních NNO nebo o jejich donátorech. Budiž všem za to chvála.

ZPĚT na Rozličné texty