Jaký bude příští prezident


Náš parlament vyslyšel přání občanů a změnil zákon tak, abychom si mohli presidenta zvolit sami. Občané byli asi ovlivněni trapnou show, kterou viděli na TV obrazovkách při volbě prezidenta tradiční metodou, a proto vznesli takovou tužbu. Sotva však domysleli, že nově se bude konat show ještě větší, a to přímo v reálu, když v rozpacích se budeme dívat jeden na druhého, a budeme si vymýšlet, dle jakých kritérií si máme svého presidenta vybrat. Asi zvítězí ten krásnější nebo výmluvnější.
Dav naštěstí nemusí cítit za svoji volbu odpovědnost, neboť nemá ani delegované pravomoci ani výjimečnou moudrost, kterou mu politici nalhávají jen před volbami, kdy se mu snaží vetřít do přízně. Po volbách nám politici již dávají jasně najevo, že na moudrost davu snadno zapomenou a chytračí si ve svůj vlastní prospěch.
Naštěstí lidem zvolený prezident nebude mít žádné větší pravomoci, jak by to logicky odpovídalo nabytému přímému a rozsáhlejšímu mandátu. Zažili jsme tedy jen další úskok politiků, kdy vyšli občanům vstříc ve zcela nepodstatné věci. Kolik podobných jen takto nekvalifikovaně vyhodnocených přání občanů zůstává opomenuto, byť by jejich naplnění bylo často podstatně větším přínosem pro společnost, to si můžeme snadno spočítat.

ZPĚT na Rozličné texty