Zákony čímsi podobné Hitlerovým i komunistickým


*Jsou mezi námi ještě pamětníci, kteří byli postiženi zákony Hitlerovy říše. Její zákony sice sestavili kvalifikovaní právníci, ale jejich duch byl nelidský, přestože se s nimi ztotožnila celá společnost. Ta byla přesvědčována a uvěřila, že árijská rasa je určena k vládě nad civilizací snad celého světa. Zločiny prováděné dle těchto zákonů byly hrozné a dost bylo občanů Říše, kteří bez ohledu na etická hlediska, zákonem kryté zločiny páchali. Tyto zákony neměly dlouhého trvání a jejich tvůrci a obhájci byli po právu potrestáni. Další generace ve své většině se za tu svoji zfanatizovanou společnost dodnes stydí.
Zákony naší společnosti nedávno spějící k socialismu si připomínáme rovněž s opovržením. Tyto zákony byly motivovány představou, že dominantní společenskou silou je dělnická třída. Jejím jménem bylo pácháno násilí na těch, kteří uchovávali tradiční kontinuitu či neakceptovali diktát proletariátu. Bylo ale dost i těch, kteří se přesto sdružovali v takto pochybně vládnoucí složce společnosti - KSČ. Zákonem kryté zločiny nebyly už tak masové, leč byly taky hojné. Dnes chceme mít v opovržení ty, kteří se chovali sice neeticky, ale dle zákona např. při střežení státní hranice, ale ve svých četných orgánech stále trpíme a netrestáme ty, kteří v té době sympatizovali s tvůrci těch neetických zákonů nejen svým členstvím v KSČ, ale i přímou spoluprací s represivními, ba i legislativními orgány. Ani většinová společnost proti KSČ totiž neprotestovala a svým způsobem s ní kolaborovala. Proto taky dnes je obtížné pěstovat ve společnosti opovržení nad těmi komunistickými nadšenci, které jsme měli prakticky každý ve své rodině, nebo alespoň ve své blízkosti.
Ale ani naše současná společnost není o mnoho lepší. Ve jménu proklamované liberální svobody tvoříme zákony svobodně kroucené těmi, kteří jsou právě u moci, a to tak, aby umožňovaly svobodu především jim, bez zodpovědnosti k těm zbylým. I naši tuneláři a rozkrádači majetku společnosti se chovají dle zákonů, jejichž tvůrci, nadšeni zaujatou ideou svobodného podnikání, zcela ignorují etická hlediska, a tím jsou podobni svým předchůdcům vzpomenutým v shora uvedených érách. Do zákonů vědomě vkládají pasáže umožňující operace poškozující většinovou společnost, a většinová společnost to bere za normální stav, rovněž jako v těch dvou předchozích érách. Nepoučili jsme se, že i v zákonech o mravnost musí ve společnosti usilovat všemi možnými způsoby především ti, kterým ještě zbývá v těle alespoň kapka soudnosti a cti.

ZPĚT na Rozličné texty