Jasná zpráva

Nedávno se vrátila skupinka plzeňských Rómů i jejich „bílých“ přátel z rodinného rekreačního pobytu v obci Bukovec u Holýšova. Občanským sdružením Náruč postupně upravovaná tamní bývalá barokní fara není žádným exkluzivním zařízením, ale skupinám skromných dětí a mládeže vyhovuje především lácí pobytu, neboť Náruči se daří získávat podporu nejen na onu postupnou adaptaci budovy, ale taky na částečnou úhradu pobytů (energie, hygiena, sportovní vybavenost, atp.). Navíc Bukovec je nejen blízko lesa, ale láká i svým přírodním koupalištěm.

O dobrovolné a neplacené činnosti několika nadšenců v Náruči není třeba referovat. Takové aktivity nevládních neziskových organizací už dávno do povědomí občanů pronikly. Za zmínku však stojí následující skutečnost. V době mimo prázdniny, kdy nejsou v areálu žádné děti, jsou pravidelně prováděny úpravy nejen té budovy, ale i přilehlého dvora a zahrady. Po zbourání jednoho hospodářského objektu těsně před prázdninami si našla voda z vydatných dešťů cestu i do sousedovy stodoly. Projekt potřebného opatření, které zabrání, aby se nepříjemná situace neopakovala, jsme nechali vypracovat okamžitě, ale na práci chyběla dobrovolnická lidská síla, která by minimalizovala potřebné náklady na realizaci projektu. Bylo třeba obnažit základy stodoly výkopem, aby odborná firma co nejdříve provedla jen isolační a drenážní práce. Příjemným překvapením bylo, že se výkopových prací iniciativně ujali všichni „rekreující se“ muži tohoto programového soužití českých a rómských rodin.

Sáhli po krumpáči a lopatě a isolatérům vzorně připravili pracovní terén. Tak plzeňští rómští otcové zagitovaní Josefem Tišerem a jejich „bílí“ přátelé napomohli navíc i k udržení dobrých vztahů mezi dvěma gádžovskými sousedy.

ZPĚT na Co jsem publikoval