Spořílkovy starosti


Banky berou své klienty na hůl tím, jak nekřesťanské poplatky za své služby jim účtují. Probíhají dokonce ankety o tom, který poplatek je nejpošetilejší. I „moje“ banka mně dopisem sdělila, že již od 1. listopadu 2009 mně musí s odvoláním na zákon 284/2009 Sb. změnit smlouvu tak, že mne bude nově každý měsíc informovat o stavu mého účtu.
Dopis byl nepodepsaný a nedatovaný. Tuto formální nedbalost vůči klientovi jsem si vyříkal s vlídným ředitelem místní pobočky. Zbývá už jen se dovědět, která strana v parlamentu, resp. kteří konkrétní poslanci odhlasovali tak nerozumný zákon.
Jako dbalý důchodce mám totiž na účtu drobnou rezervu, ale moc s ní neoperuji, takže aktuální změny na účtu každý měsíc mne vůbec nezajímají. Zajímá mne ale, zvláště nyní před volbami, co vedlo naše poslance k tomu, že v důsledku působnosti onoho zákona dostávám každý měsíc výpis účtu, na němž je sdělení, že mně připisují úrok 0,62 Kč a za papírovou formu onoho sdělení mně strhávají z vkladu 20,00 Kč, což je zbytečný úbytek na mém účtu o 200 Kč ročně, proti postačujícímu např. půlročnímu výkazu. Navíc došlo i ke změně poplatku za vedení účtu. V mém případě ze čtvrtletních 32,00 Kč na měsíčních 22,00 Kč, takže zhruba na dvojnásobek. Zda je to taky v důsledku toho vzpomenutého zákona, jsem z onoho dopisu nepochopil.
Nestačí si jen postěžovat v mediích. Je třeba obtěžovat ty, kteří nám nepříjemnosti působí. Doufám, že i v parlamentu uspěji s dotazem alespoň tou měrou, jak tomu bylo u ředitele místní pobočky „mojí“ banky v případě nedbalého dopisu. Kdyby každý dělal proti neřádu vše, co může, snad by se i ta drzost institucí snížila.

ZPĚT na Rozličné texty