„Plzeň sobě“ divadlo si postaví


Divadlo má tradici a dodnes obdivujeme dobře vymyšlené rozsáhlé amfiteátry starověku. V dnešní době si chce i Plzeň postavit divadlo odpovídající nejen technickým možnostem moderního věku, ale i současným nárokům diváka. Nepochybně má i kvalitní umělce, kteří se v okázalé divadelní budově dobře uplatní. Diskutovat lze ale o tom, má-li Plzeň i dostatek peněz na zamýšlenou stavbu.
Velké město má peněz dost, a jde jen o to, pro jaké aktivity je využije. Právě při tom se projeví nejen kvalita a moudrost zvolených politiků, ale i ostražitost občanů. Při březnovém jednání zastupitelů města se oni dohodli a zřetelnou většinou rozhodli, že Plzeň si okázalé divadlo postaví. Už mohou úředníci pracovat na smlouvě o dodávce. Kdo však bude oním již vybraným zhotovitelem stavby „Divadlo“ prý nevěděli ani hlasující zastupitelé.
Ne všichni občané jsou se stavbou divadla spokojeni. Pragmatici by jistě investovali peníze do racionálnější stavby a tu investici do kultury by odložily až do hojnějších časů – vždyť je to pouhá nadstavba určovaná ekonomickou základnou, jak nás kdysi učil Marx. Jsou ale časy hojnosti v dohlednu?
Když je o stavbě již rozhodnuto, tak aktuální problém spočívá v tom, aby divadlo bylo stavěno racionálně a s minimem úhybných toků peněz. Jestliže o výběrovém řízení mezi šesti zájemci o miliardové dílo toho víme tak málo, a jestli samotní zastupitelé už schválili práci na smlouvě o dodávce díla, aniž je známo, kým bude provedeno, tak právě zde vidím hlavní problém té kauzy. V tom je ale hlavní slabina veškeré dnešní politiky; no a v Plzni bude prezentována právě na tom novém divadle.

ZPĚT na Rozličné texty