Politici a sport.


*Fotbal i hokej zaujaly v poslední době Plzeňáky natolik, že i mnozí komunální politici na sociálních sítích, a snad i jinde, neváhali vyjadřovat své postoje k aktuálním zápasům.
Za pozornost stojí, že tak činili nápadněji a častěji, než se projevují k problémům svěřeným jim samosprávou. Tu svoji populistickou prezentaci by měli politici rozšířit i na skutečné komunální problémy. Už se těším, jak se brzy dozvíme např. něco o postojích města k rozhodnutí Ústavního soudu o hracích automatech, o vytváření nových školek, nebo dokonce snad někdo projeví iniciativu a navrhne i etický kodex zastupitele, atp.
Ve sportu jde především o zaujetí veřejnosti činností, která odvádí pozornost od těch podstatných aktivit politiků. To věděli již staří Římané.
Snad i proto jsou přehlíženy u manažerů klubů podivné způsoby, jimiž dosahují ne čestné sportovní soutěživosti, ale především divácké atraktivnosti hry svých svěřenců. Sotva kdo další ze sportovních profesionálů si dovolí sdělit veřejně to, co kdysi v Plzeňském deníku na celostránkovém interview prohlásil právem obdivovaný Jágr (volně dle vzpomínky): „Pište o nás. Nebudete-li o nás psát, tak my nejsme nic.“ Snadno si ten postoj potvrdíme, když porovnáme, kolik prostoru v mediích je věnováno např. cirkusu, který někdy do města přijede.

ZPĚT na Rozličné texty