Lustrace a StB


*V naší společnosti, kde v každé širší rodině byl alespoň jeden komunista, nebylo snadné realizovat změnu společenského systému jinak než sametově. Komunisté tak pohodlně přešli do jiných politických stran, ujali se zprivatizovaného majetku, setrvali na soudech i v advokacii, stávali se poradci nových vládců na nejvyšších postech (Čalfa), takže „revolucionáři“ nakonec přijali zavděk alespoň lustracemi. Těch se drží dodnes zuby nehty, přestože ví, že ti významní členové StB jsou dodnes neznámí, a ti řadoví se s pomocí kolegů „z branže“ stejně z obvinění dokážou vylhat, když to potřebují.
V souvislosti s min. Babišem si vzpomínám na vlastní příhodu, kdy jsem se stal, nějakou dobu před tou společenskou změnou, poměrně vysokým úředníkem nad státními dotacemi zajišťujícími Rozvoj vědy a techniky (RVT) pro jaderné strojírenství v celé republice. V té souvislosti mne upozornil šéf, že za mnou mohou přijít „ti pánové v kožených kabátech“ s výzvou ke spolupráci. Naštěstí už nepřišli. Nevím, jak bych se zachoval ve svém nadšení pro spravedlnost, kdyby oni chtěli proniknout s mojí pomocí do „toho jim jen částečně známého chaotického hospodaření se státními prostředky“. Neodsuzuji tedy Babiše, pokud mu dosud nebylo prokázáno něco podstatnějšího, než jen to, že estébákům prozradil na kohosi podplácení v podniku, kde pracoval. Podpis na dokumentech, které nevyjadřovaly odpor vůči státu (Charta 77) neměl v té době tu váhu, jakou mu přiřazujeme dnes. Svým způsobem už samotné volby byly jasným důkazem toho, že mnozí ani svému kladně manifestovanému postoji ke komunistické společnosti nepřikládali vůbec žádnou váhu, natož pak nějakému pokoutnému podpisu.
Nebyl jsem nikdy komunistou, nevstoupil jsem ani do Brigády socialistické práce založené na mém pracovišti, k aspirantuře na ČSTV jsem stihl udělat jen příjicí zkoušky a členem závodního výboru ROH jsem byl pouze v době, kdy mu předsedal pozdější chartista Honza Thoma. Proto postoje motivované hýčkanými hesly, byť i mých dobrých přátel, si troufám kritizovat, neboť jsou mně stejně cizí dnes, jako před tím sametem.

ZPĚT na Rozličné texty