Mé texty na březnovém FCB


* Bernardovi: Josefe, počítám se k příznivcům Havla, ale to co ještě dnes těžko trávíme, je důsledek sametu, který jsme humanisticky zvolili při změně režimu. S komunismem jsme se nevypořádali revolucí, ale vyjednáváním. Ono to totiž ani jinak nešlo. Kde kdo z našich blízkých byl komunista, a když neměly spočívat novoty v řízení společnosti jen v tom, že zrychlíme přenos svých nápadů pojížděním halami na koloběžkách, tak jsme až nadmíru často sahali po komunistech, Čalfou počínaje, generálové setrvali značnou dobu a odcházeli s pěkným důchodem stejně jako mnohem horší komunisté, mnozí důstojníci sloužící u bezpečnosti za komunistů jsou důstojníky ještě dnes, KSČM si uchovala svoji ideologii a je to trpěno, tak čemu se divíš?
Ty jsi ze Škodovky vyvedl nadšený dav, ale nebylo dalších, kteří by tu tehdejší formu nadšení uchovali, nebo ji alespoň dnes nějak pěstovali. Dnes „potřebujeme odborníky“, bez ohledu na ideu. Neber tento text proti sobě, já jen využil Tvoji nahrávku: “Nikdy jsem si nepomyslel, … „ Nejsi sám, kdo si to nedovede představit. Já nad tím nejásám, ale představit si to dobře dovedu – viz ten můj text. Schází nám ta Mojžíšova trpělivost.
* K plzeňské manifestaci: „Se sametem bolševika nevymetem.“ Na to heslo jsme si měli vzpomenout v roce 1989. Nejsem příznivec ani této formy přímé demokracie, jsa poučen někdejším zaujetím klíči. Ani tehdy k té změně nedošlo jen díky tomu davu. Nechceme-li čekat oněch 40 Mojžíšových let, pak to zde mnou vybrané heslo se musí objevovat každý den na každém místě v mysli každého z nás.
* K billboardům lákajícím na besedu s Kajínkem: I toto je forma liberální demokracie, resp. svobody. Dynamika společenských změn a norem je rychlejší, než si na ni mnozí stačíme zvyknout. V politice to symbolizuje dominantní podíl PR (reklam obecně) na rozhodování při volbách a v technice vývoj bude měnit podíl IT až do umělé inteligence, což se již brzy odrazí i na podstatných změnách ve struktuře zaměstnanosti.
* Aby neměl celý dav pocit, že je stádem pitomých ovcí, byla vymyšlena demokracie a podle toho jak dopadnou volby je stanoveno, kdo je moudrý a kdo je pitomou ovcí. Zemana vynechám, ten je i mně ukradený. To, že selhává demokracie, hlásám už hodně dlouho, nejen v této diskusi. Není věčná a ke hrobu ji přivádí jednak růst zdatnosti v manipulaci davem a jednak rostoucí počet těch, kteří si nestojí o osobní zodpovědnost a volají po vůdci, který za ně všechno vyřeší. Společnost prostě degeneruje a jen někteří si toho všímají. Celek musí dostat velkou ránu, aby si situaci uvědomil, nebo musí přijít osvícený (mravný) diktátor. Obojí je málo pravděpodobné, takže mějme naději, že jsou mezi námi chytřejší, které něco moudrého napadne.
* V diskusi: Tomáši, mé stanovisko k manifestacím je pojato zcela obecně jako ohlas na jejich hojnost poslední dobou, a to nejen u nás. Demontáž demokracie jako výsledek demokratických voleb se jeví jako protimluv, ale já se tomu nedivím, protože zastávám stanovisko, že demokracii je nutno opět nějak upravit, aby se vyhnula vlivu profesní manipulaci, která je evidentní – PR. Komunisti ji měli upravenou na lidovou, Dubček by ji rád viděl jako komunistickou diktaturu s lidskou tváří, a já na FCB hlásám nezbytnost naplnění parlamentu jmenováním, ne volbou.
Jmenování generované počítačem by bylo nezávislé, chcípající strany by zanikly zcela, a sněmovna by fungovala zcela obvykle, třeba by se v ní utvořily i zájmové skupiny. Režim se skutečně výrazně mění, a ne až dnes. Mně už dlouho vadí lobbisté ovládající politiky, a dav mlčí, nepřehlížím vliv nadnárodních společností od výrobních, obchodních až po banky, atd. a to pokládám za významnější, než nějakou místní manifestaci, ale na její dopad do politiky jsem zvědavý.

ZPĚT na Rozličné texty