Už i lékaři


Nejen láska, ale i neviditelná ruka trhu je mocná čarodějka. Nedávná zpráva o tom, jak zištnosti podléhají i někteří lékaři, je zneklidňující již tím, že si o nich spíše myslíme, že jsou humanitou přímo posedlí. Už jsme si zvykli, že si politici nechají vnutit s nějakou osobní výhodou názor lobbistů, ale že budeme léčeni tak, aby to bylo výhodné ne pro pacienta, ale pro toho nebo onoho výrobce léčiv, to je pro většinu zcela nový projev neviditelné ruky trhu.
Jak jinak než jako úplatu mohli inteligentní lékaři chápat to akceptované exkluzivní pozvání od výrobce léčiv někam do Afriky. Nekritizuji lékaře – jsou ještě daleko za lichváři v bankovnictví. Kritizuji propagátory bezmezného (neřízeného) vlivu trhu, jejichž působení tak intensivně proniká do společnosti.
Zištnost se stává společenským normálem.
Stávají-li se prodejnými již i skupiny humanitních intelektuálů, je to špatné znamení, které by mělo být vyhodnoceno ne jen jako jedinečná kauza, ale v širší souvislosti, jako varovný projev neregulovaného tržního principu ve společnosti, která navíc bagatelizuje aspekty morální. Akceptované uplácení lékařů farmaceutickými firmami by konečně mělo uhodit do očí zaslepené ochránce všehoschopné ruky trhu.

ZPĚT na Rozličné texty