Poučení z pádu vlády


Každé zlo je k něčemu dobré, říká moudrost z doby, kdy ještě občané byli ochotni si zapamatovat svoji nabytou zkušenost. Opozicí využitá příležitost ke svržení vlády a následné dění je skutečně hodno zapamatování. Dověděli jsme se totiž, že demokracie realizovaná současnou společností, tedy těmi před volbami chválenými a moudrými voliči, nepřivádí do vlády potřebné odborníky. Nepřivádí je asi ani do parlamentu, protože právě zvolením do parlamentu je jmenování ministra zpravidla podmíněno. Dává se k věření, že když je demokraticky ustavená vláda v nouzi, tak ji musí nahradit vláda odborníků, která je tvořena osobnostmi nevolenými. To skutečně stojí za zamyšlení o zbytečnosti demokracie. Nebo se snad při schvalování vlády sněmovna pochlapí a nevolené úředníky zažene?
Nemyslím si, že demokracie je špatná. Chyba totiž není totiž v demokracii, ale v těch, kteří jsou po svém zvolení schopni demokracii chápat jen v její numerické interpretaci, kdy vyhodnocují jen počty hlasů. Demokracie je však i diskuse, a ta vyžaduje jednak znalosti o diskutované věci a taky jistou kulturnost projevu vzešlou z obecné kvality diskutujících. Mnohé z toho se asi většině těch zvolených poslanců nedostává. I to je třeba si do příštích voleb zapamatovat.
Zbývá jen doufat, že se nenaplní domněnka o tom, že do vlády odborníků se dostane i nějaký stávající ministr tak, že odloží svoji stranickou legitimaci. To bychom pak právem měli požadovat, aby v zájmu profesního vedení společnosti byly zrušeny politické strany, které vládě odborníků jen komplikují situaci.

ZPĚT na Rozličné texty