Rath je špičkou ledovce


Řádně zvolený politik David Rath není jediný, kolem kterého se rozpoutala jakási korupční či jinak podivná aféra. Člověk ale nabývá dojmu, že tyto aféry vznikají jen proto, aby media měla co sdělovat svým konzumentům. Jen zřídka totiž dojde k všeobecně očekávanému postihu. Důvod vidím v tom, že už dávno si ti chytřejší zabudovali do legislativy takové kličky, které jim umožňují zcela legálně provádět chytračení k jejich vlastnímu prospěchu. Právníci se tomu nebránili, neboť takové prostředí je pro ně živnou půdou a zárukou rovněž tučných zisků.
Druhým důvodem proč často nedojde k postihu je skutečnost, že těch několik publikovaných afér, nesmí být tak bolestivé, aby ona postižená špička ledovce při tom promluvila i o zbytku ledovce. O to se postarají ti, na které se ještě veřejně nic neprovalilo. Ulomenou špičku ledovce chytře chrání. Ohledy na společnost, která si ten zbylý ledovec opakovaně volí za své vůdce, při tom už nikdo nebere.
Třetím důvodem, proč jen zřídka dojde k odhalení, natož k postihu za nemravné chování politiků, spočívá v tom, že oni mají kolem sebe takové prostředí, které jim chytračení maskuje za cenu drobků, které padají z hojně prostřených stolů politiků. Ty drobky často nejsou až tak nepatrné, takže přehlížet nepravosti se oněm mravenečkům kolem politiků, dobře vyplácí.
A jsme u hlavního důvodu, proč vůbec k oněm nepravostem dochází. Ten spočívá v tom, že na všech úrovních je nepravost už zcela obvyklá, a liší se jen mírou efektu, na nějž ten který občan dosáhne – od pár stovek v obálce po miliony až miliardy korun. Až toto „normální“ chování dnešní společnosti bude „do nebe volající“, tak snad přibude i pošetilců typu Michálek a Steiner, a připraví se konečně celému ledovci vydatná parní lázeň a obnoví se tvář země.

ZPĚT na Rozličné texty