Kdo zvolí prezidenta?


Všichni máme ještě v paměti, jak trapná byla nedávná volba presidenta parlamentem republiky. Zdálo se nám, že prostý lid by tu roli sehrál úspěšněji. Poslanci populisticky přitakali.
Připusťme si ale, že snad šest názorových skupin volených zástupců bylo vybalancováno právě tak, že jen málo stačilo k přepadnutí volby na tu či onu stranu.
Kolik bude mezi všemi občany názorových skupin a jakou bude mít každá váhu při volbě presidenta lidem, to nelze odhadnout předem, pokud nebudou občané nedůstojným davem zmanipulovaným jedinou dobře zaplacenou reklamou nebo, jak to bylo dříve, zmanipulováni strachem z odlišné volby.
Bude-li volba skutečně svobodná, kde bereme jistotu úspěšné volby presidenta, když jsme si dobře nevybrali ani své poslance, přestože jsou nám mnohem bližší? Dopadne-li volba presidenta celým národem špatně, na koho svedeme vinu? Národ nevyměníme po čtyřech letech, jako ty poslance. Řešení není v jiné volbě presidenta, ale v řádném přístupu občanů při volbě parlamentu.
Za své zastupitele si musíme volit takové politiky, kteří chtějí prospívat celé společnosti, ne jen své straně, která jim na oplátku zaručuje servání v čele příští kandidátky, resp. setrvání ve stávajícím křesle.

ZPĚT na Rozličné texty