Kam kráčíš můj Plzeňský deníku?


Tečka za návštěvou armády USA v Plzni byla v Plzeňském deníku dopřána Aleně Tomšíkové z Plzně. Snad tak mělo být alespoň rozsahem textu presentováno vyvážené stanovisko Plzeňského deníku k postojům čtenářů, kteří v několika otištěných článcích kriticky reagovali na vzpomínky stejné autorky zveřejněné v příloze „Páteční speciál“, která byla věnována osvobození Plzně. Autorce snad u oponentů přitížila i skutečnost, že ve stejné příloze byla současně otištěna výrazně ideologicky zaměřená inzerce KSČM. Čtenáři, kteří chtějí ještě někdy příště nějaký svůj názor Plzeňskému deníku nabídnout k publikaci, si přímou kritiku pracovníků zodpovědných za umístění inzerce raději odpustili, a tím více jejich nelibost asi odnesla pí. Tomšíková.
Různost názorů a postojů je v demokratické společnosti zcela přirozená. Čí hlas však bude slyšet silněji, to je podmíněno především zcela nezávisle motivovanou vůli medií. O tom, že zpětně působí media, a ten jejich silnější hlas, na onu demokratickou společnost, není pochyb. Jinak by přece prodejci neinvestovali své již vydělané peníze do těch tun reklamních letáků, které dostáváme do svých poštovních schránek. Kam se ubírá jakákoliv – nejen naše - společnost nakonec tedy nezáleží na zdánlivě svobodné vůli občanů, ale na tom, jak šikovně s občany manipuluje užší vrstva společnosti. Manipulují-li s námi nepřijatelně ti, které jsme si vybrali volbou, dobře nám tak. Působí-li negativně na nás menšiny privilegované hospodářsky či např. mediálně, pak ti, kteří to již vnímají, mají povinnost se ozvat. Nepříjemné dopady na většinu nemusí být motivovány hned ideologicky, může to být pouze nízká kvalifikovanost v oboru. Právě malým redakčním zájmem o objektivitu si vysvětluji, když bez redakční poznámky prošlo sdělení pí. Tomšíkové, že po amerických náletech zůstalo (v Plzni – kde jinde, vzpomíná-li současně i Drážďany a Hirošimu) nejméně 5000 mrtvých. Porovnáním s dostupnými prameny je to číslo pětinásobkem skutečnosti a mírou věrohodnosti zbylých sdělení. Autorčina věta o mrtvých sice byla formulována tak, že mohu být napaden z jejího nepochopení, jak se stalo jiným jejím kritikům, ale to už by bylo na jiný článek.

P.S.
V pátek 27.5.2005 se konala v Besedě velmi podnětná konference na téma Odkaz Ronalda Reagana, jíž P.D. věnoval pozornost v rozsahu menším než 90 cm2, a z toho dvě třetiny byla fotografie s velvyslancem USA. Obhajobě názorů pí. Tomšíkové byla věnována plocha 392 cm2. To už jde redakční poznámkou napravit obtížněji.

ZPĚT na Co jsem publikoval